STEİNS;GATE - İNCELEME

STEİNS;GATE - İNCELEME

Yönetmen: Hiroshi Hamasaki, Takuya Sato
Stüdyo: White Fox
Tür: Bilimkurgu
Yapım Yılı: 2011
Bölüm Sayısı: 24
My Anime List Sıralaması: 5
My Anime List Puani: 10/9.14
Benim Puanım: 10/10



Steins;Gate ilk olarak 2009 yılında 5pb. ve Nitroplus tarafından Xbox 360 için oyun olarak çıkmışken oyunun fazlaca tutulmasından dolayı 2011 yılında White Fox tarafından animeye uyarlanmış bir seridir.

  Animemiz çılgın dahi bilim adamı (kendi deyimi ile) Okabe Rintarou'nun -veya kendisinden bahsedişi ile Hououin Kyouma'nın- şans eseri olarak icat etmiş olduğu ve sadece küçük boyutlardaki mesajları geçmişe yollayabilen bir zaman makinesin etrafında toplanan Lab üyelerinin, başından geçen olayları anlatıyor.

  Okabe Rintarou ve çocukluk arkadaşı Mayuri Shiira 'Geleceğin İcatları' adını verdikleri laboratuvarlarında, daha sonradan katılan İtaru Hashida'nın da yardımlarıyla bir mikrodalga fırınını zaman makinesine çevirmeyi başarmışlardır. İcat ettikleri zaman makinesi, sadece belli boyutlardaki mesajları geçmişe gönderebilme yeteneğine sahiptir ve lab üyeleri tarafından da adı d-mail olarak konulmuştur. Okabe ve ekibi her geçmişe d-mail gönderdiklerinde dünya çizgisi değişmekte ve farklı bir dünya çizgisinde olaylar yaşanmaya devam etmektedir. Bunun farkına varan tek kişi ise d-maili atan Okabe'dir. Aynı zamanda paranoyak olan Okabe, SERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) adındaki bir örgütün icadının peşinde olduğunu ve ona komplolar kurmaya çalıştığını düşünmektedir. Anime boyunca kahramanımız, laboratuvarlarına katılan dördüncü üye olan Makise Kurisu ve bilgisayara dahisi olan İtaru Hashida ile birlikte mikrodalga fırınını tam anlamıyla bir zaman makinesine dönüştürmeye uğraşırlar.  

  Anime daha ilk bölümden izleyenlere "Bunlar neden bahsediyor" dedirtecek bir başlangıçla giriş yaparak merak duygusunu tavana vuruyor. Seride zaman yolculuğu ile alakalı olarak ortaya atılan teoriler ise Steins;Gate evrenini referans alarak yorumlanırsa absürde kaçmıyor. Yani ilk bölümden itibaren anlatılanlar, son bölüme kadar birbirleriyle çelişmiyor. Biz izleyenler ise bölüm bölüm serinin, zaman olgusu ile alakalı olarak ortaya attığı fikirleri rahatça kavrıyoruz.

  Animenin ilk bölümü o kadar soru işaretleri ile dolu ki neler olduğunu anlamak için diğer bölümleri açmaya eliniz kendiliğinden uzanıyor zaten. İlerleyen bölümlerde katılan lab üyeleri ise animeye derinlik katarak ana karakterleri tanımamıza fırsat sağlıyor. İlk bölümler karakterler ile tanışma evresi olurken güldürü ögesi yüksek ve bunu tek başına animenin ana karakteri Okabe Rintarou gerçekleştiriyor. Hele ki Makise ile girdiği ikili diyaloglar gerçekten çok iyiydi. Tabi animemizin dahi bilgisayar yazılımcısı ve bir açıdan da Okabe'nin sağ kolu olan Hashida'nın kendine has yorumlarını da unutmamak gerek. Bunun dışında sevimli karakterimiz Mayuri'nin hal ve hareketleri ise animenin o ciddi havasını yumuşatıyor.

  Lab üyeleri yavaş yavaş tamamlanıp d-mailler atılırken her bölümde ayrı bir sorun diğer bölüme sarkıyor ve bizi saran merak duygusu bir diğer bölüme geçmemizi sağlıyor. Dediğim gibi ilk 14 bölüm olayların oluşu ve bağlanışı ile geçerken komedi seviyesi -kendine komedi animesi diyen- birçok animeden daha üst düzeyde. 15. bölümden sonra ise gelişen olaylarla birlikte komedi yerini drama ve romantizme bırakıyor. O bölümden sonra artık animeyi bırakmak istemiyorsunuz. Bir yandan sonunu öğrenmek isterken diğer yandan da animenin bitmesini istemiyorsunuz. Komedisi on numara. Dram, izleyenlere harika verilmiş. Romantizm pek az da olsa hissedilir düzeyde ki aksiyonu da var :) . Yani anime bize 24 bölüm boyunca her duyguyu yaşatıyor ve bu durum animenin efsaneler arasına girmesini sağlıyor.


KARAKTERLER

OKABE RİNTAROU (HOUOUİN KYOUMA) - Okabe animemizin baş karakteri ve zaman makinesini ilk icat eden kişi. Paranoyaklığı ve verdiği tepkiler ile ilk bölümlerdeki güldürü ögesini oluşturan karakterimiz. Kendisini Hououin Kyouma diye çağıran karakterimiz her türlü şeye de -icatları, lab üyeleri, kurguladığı operasyonlar...- isim takıyor ki isimler de 10 numara 5 yıldız :D . Kahkahalarına da ayrı bir parantez açmak gerekir.
Seiyuu - Miyano Mamoru













MAKİSE KURİSU - Laboratuvara katılan dördüncü üyedir ve çok genç yaşta olmasına rağmen fizik alanında dahi olarak gösterilir. Okabe ile birlikte mikrodalga fırınını tam anlamıyla bir zaman makinesine çevirmeye çalışmaktadır. Okabe ile girdiği nükteli diyaloglar da ayrı bir komiktir.
Seiyuu - İmai Asami

SHİİNA MAYURİ - Laboratuvarın sevimli mi sevimli üyesi. Olaylara yaklaştığı çocukça ve bir o kadar da temiz yaklaşım ile gönüllerimizde taht kurmuştur. Tutturu diyişi ise hala aklımdadır :) 
Seiyuu - Hanazawa Kana

HASHİDA İTARU - Laboratuarın bilgisayar dahisidir ve vazgeçilmez elemanıdır. Kendisi biraz asosyal olup cinselliğe aç bir karakterdir. Söylediği sözler ve bulunduğu çıkarımlar animenin güldürü ögelerini oluşturur.
Seiyuu - Seki Tomokazu

Animede ki diğer lab üyelerinden söz etmedim çünkü konu ile diğer bahsettiğim karakterler kadar yakın bağlantılı olmadıkları ama bir o kadar da olayların gelişiminde etkili oldukları açısında spoiler vermemek adına bahsetmiyorum.


GÖRÜNTÜ - ÇİZİM 

Anime çizim kalitesi olarak oldukça yeterli ve verilen görüntü animeye tam olarak oturmuş. Bir çok animeden oldukça iyi bir görüntü kalitesi var. İllede görüntü kalitesi illede iyi çizim diyen anime severler için biçilmiş kaftan. Tabi ki çok afilli bir görüntüsü yok ama istekleri karşılayacak düzeyin bence bir tık üstünde. Yani hiç bir kuşkunuz olmasın, animenin çizim ve görüntü kalitesi gayet yeterli ve olumsuz pek yanı yok zaten çizimlerde karakterlere cuk diye oturmuş.


MÜZİK

Anime de bölüm sırasında olayların duygusunu izleyenlere aktaracak olan müzikler gerçekten iyi seçilmiş. Sanırım pek çok anime sever seçilen parçaları gayet sevecektir.

Opening Theme - "Hacking to the Gate" by Kanako Itou

Ending Theme: 
                  #1: "Toki Tsukasadoru Juuni no Meiyaku (刻司ル十二ノ盟約)" by Yui Sakakibara (eps 1-21)
                             #2: "Fake Verthandi" by Takeshi Abo (ep 22)
                             #3: "Sky Clad no Kansokusha (スカイクラッドの観測者)" by Kanako Itou (ep 23)
                             #4: "Another Heaven" by Kanako Itou (ep 24)



SON YORUM

Anime bir kere her duyguyu yaşatıyor. Dram mı izleyeyim komedi mi izleyeyim yoksa romantik bir anime mi izleyeyim diyorsan hepsinden ölçülü bir şekilde karışımı olarak karşımıza işte Steins;Gate çıkıyor. Yukarılarda da bahsettiğim gibi anime ilk bölümlerde bu olayların sonu neye varacak diye düşünerek ve bol kahkahalar ile karakterlerin bizlere tanıtımı ile geçerken animede öyle bir olaylar dizisi yaşanıyor ki o diziden sonra ağır -baymayacak şekilde- bir dram ortaya çıkıyor ve bununla beraber karakterlerin yaşadığı çaresizlik duygusunu ve hüznü iliklerinize kadar yaşıyorsunuz. Tabi karakterlerin arasında yeşeren aşk tohumları ilerleyen bölümlerde açarak bizlere romantizmi de yaşatıyor. Son olarak da animenin seiyuu kadrosu gerçekten karakterler için biçilmiş kaftan. Seiyuular o duyguyu izleyenlere her türlü veriyor ve anime bitince hemen seslendirmen olarak çalıştıkları diğer animelere bakıyorsunuz :) . Yani demem o ki 24 bölüm boyunca her duyguyu yaşamak istiyorum diyorsan onu buldun hemen aç ve Stein;Gate'i izle, zaten izlemeyen kaç kişi kaldı ki? :)

İYİ SEYİRLER  




Benzer Yazılar

1 yorum

  1. incirlik.anime19 Temmuz 2019 00:02

    çok boş konuşmuşun kardeş.ama çabanı taktir ettim.burdan tüm anime severlere slm

    YanıtlaSil